Kategorier
Artikeltips

Världen kurerad och summerad

Ja, globaliseringen är ett faktum, ett resultat av en lång historisk process som går tillbaka flera hundra år i tiden. Men den extrema form den tog under tidigt 2000-tal är död. För de ekonomiska chockerna har fortsatt komma efter 2008, och visat på systemets fel, obalanser och orimligheter. Och med chockerna har följt auktoritärt nationalistiska ledare som rider på missnöjet, besvikelsen och oron som de återkommande kriserna skapar: Erdogan, Bolsonaro, Orbán, Modi, Xi, Trump, Putin. Vi lever i spillrorna av den värld som marknadsutopisterna skapade i all sin hybris.

Länk: Peter Englund i DN summerar snyggt hur vi hamnat här, genom Jonathan Sperbers bok The age of interconnection (som hamnar på önskelistan till tomten).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *