Kategorier
Länksamling

10 saker

Det har varit jul och nyår och så en trettondag, som firats rejält här i Andalusien. Under den tiden har jag hunnit samla på mig några länkar. Till exempel dessa:

1. Statistik • Från Marginal Revolution som i sin tur hänvisar till Financial Times. Ett svar på frågan om det bara är du. Nej, det är det inte.

2. Artikel • En bra artikel i Wired om att vi mäter fel saker (fick mig att göra en lista över saker vi på jobbet borde uppmärksamma som inte går att mäta).

Let’s say you were building a chat app. If people chat more using your app, that’s good, right? That’s community! But the really good number, from a resilience perspective, is how often they put down the app and meet up in person to hash things out. Because that will lead to someone coming by the house with lasagna when someone else has Covid.

Länk: ”Forget growth, optimise for resilience” • Wired

3. Podd • Anders Hansen säger något viktigt i det här avsnittet som fick mig att sluta ägna mig åt magiskt tänkande. Lita på intuitionen bara på områden där du kunnat bygga upp din intuition.

4. Bok och artikel • En ny bok om effektivitet, vars slutsatser går i linje med hur jag själv försöker leva.

Jag har lärt mig att det inte finns något linjärt samband mellan hur mycket jag arbetar och vilket värde jag producerar.

Länk: David Larsson Heidenblad: ”40 minuters fokus sparar en veckas jobb” • SvD

5. Podd • Fint avsnitt om utmattning. Äntligen amerikaner som skiljer på ”lite trött” och ”utbränd”. Innehåller starka argument för att sluta med sociala medier, om du behövde det.

6. Artikel • Nej, du är inte mer produktiv när du jobbar hemifrån. Men det är ändå produktivt av arbetsgivare att erbjuda distansarbete. The Economist reder ut hur det blev efter pandemin. Länk (betallänk)

7. Tjänst • Vad händer med din blogg efter döden? WordPress erbjuder nu 100-årsabonnemang. Rimligt, tycker jag. Länk.

8. Historia • Hur nära var egentligen romarna att nå en industriell revolution? Har hört olika bud om detta. Här är ett: Länk.

9. Roman • ”Ways of going home”, av Alejandro Zambra. Märkligt att inte denna säregne författare översatts till svenska. Jag läser allt av honom. Och han har en ton som får mig att vilja skriva. Länk.

10. Youtube • Vi avslutar med en film från Sevillas oförglömliga världsutställning 1992. Har ägnat de senaste veckorna att vandra i ruinerna av detta vackra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *